Kasata sicilijana by 24Kitchen
Za koru:
- 50 g maslaca
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 5 žumanca
- 100 g brašna
Za punjenje:
- 40 g lešnika
- 30 g ušećerene kore agruma
- 30 g ušećerene kore pomorandže
- 70 g crne čokolade
- 1 štapić vanile
- 600 g rikote
- 100 g šećera
- 1 kašika oljuštenih pistaća
Za glazuru:
- 250 g marcipana
- 1 belance
- pola limuna
- 300 g šećera u prahu
Način pripreme:
1. Umutite belanca mikserom dok ne postanu penasta. Žumanca i šećer razmutite žicom na pari, dok smesa ne postane meka i svetla. Žumanca dodajte razmućenim belancima i lagano mešajte špatulom. Dodajte brašno i promešajte. Zatim dodajte rastopljeni maslac. Podmažite okruglu duboku posudu, dno prekrijte papirom za pečenje i sipajte smesu. Ispecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.
2. U tiganju na malo ulja pržite lešnike uz stalno mešanje. Pustite ih da se ohlade, a zatim sameljite. U posudi pomešajte rikotu, šećer, pistaće, pomorandžinu i koru agruma isečenu na kockice. Dodajte sitno naseckanu čokoladu i srce vanile. Dobro promešajte.
3. Ispečenu i ohlađenu koru horizontalno presecite na dva dela. Svaki deo četkicom premažite likerom. Stavite punjenje od rikote i ravnomerno rasporedite po jednoj kori, a drugom prekrijte. Višak krema razmažite.
4. Razvijte marcipan u tanku koru, posipajući radnu površinu šećerom u prahu. Pre nego što tortu prekrijete marcipanom, stavite malo rikote na koru i razmažite. Zatim prenesite koru marcipana na tortu, dobro pritisnite, a višak odstranite nožem.
5. Za belu glazuru u posudu stavite belance i limunov sok. Dodajte šećer u prahu i snažno mutite žicom. Glazuru nanesite na marcipan i razmažite pomoću noža.
6. Tortu ukrasite pistaćima, bademima i ušećerenim korama voća.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen