Grejvi sos by 24Kitchen
Za 1l Grejvi sosa:
- 3 struka celera
- 2 šargarepe
- 2 glavice luka
- 2 lovorova lista
- 2 struka ruzmarina
- 2 komada dimljene slanine
- 8 komada pilećih krilaca
- so i biber
- 3 zvezdice anisa
- 4 supene kašike brašna
- 1l vruće vode
Način pripreme:
1. Isecite celer i šargarepu na krupne komade. Glavice luka isecite na četvrtine, odstranite samo gornje slojeve. Stavite sve u pleh. Odozgo iseckajte lovorovo lišće i grančice ruzmarina. Stavite i krupno iseckanu slaninu.
2. Presecite nožem koščice svakog krilca, postavite ih preko povrća. Posolite, pobiberite i dodajte maslinovo ulje i zvezdice anisa. Lagano sve promešajte. Pecite na 200 stepeni jedan sat.
3. Izvadite pleh i stavite ga na šporet, na jaku vatru. Izgnječite povrće. Dodajte brašno i vruću vodu i nastavite da gnječite. Ostavite sos da se krčka 25 minuta. S vremena na vreme gnječite i mešajte.
4. Ocedite sos kroz gustu cediljku. Sipajte ga u posudu s poklopcem i zamrznite ga.
5. Da biste koristili sos, zagrejte ga i dodajte ga u pleh u kome je meso pečeno, ali pre toga odstranite masnoće nastale pečenjem. Ostavite sos da provri, stružući kašikom ostatke mesa. Zalijte iseleno meso ili ćurku.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen