Obratite pažnju na ishranu dece u PUBERTETU

by| jul 17, 2010

Ishrana dece u pubertetu mora biti raznovrsna, bogata visokovrednim proteinima, mastima, ugljenim hidratima, kao i kvalitetnim kalorijama, koje su neophodne za normalan rast i razvoj.

 

Vrlo je važan i unos vitamina i minerala. Da bi se to postiglo, jelovnik treba da se bazira na posnom mesu i ribi (teletina, ćuretina, oslić, skuša, pastrmka, tunjevina, som, losos…), integralnim žitaricama i njihovim proizvodima, svežem voću, kuvanom povrću, posnom mleku i mlečnim proizvodima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Od ulja se preporučuje maslinovo, za premaz maslac, a kao zaslađivač – med.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Doručak bi trebalo da bude obilan i kvalitetan (jaja, šunka, povrće, maslac, med, mleko, jogurt, sir…) i ne sme se izbegavati, jer se mogu javiti umor i pad koncentracije. Ručak neka se sastoji od supe, variva i mesa, uz salatu i voće, a lagana večera od jogurta, sira, salate, integralnog hleba…

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Preporučuju se dve do tri užine dnevno: voće, kolač ii keks od integralnog brašna, jezgrasto voće, šejk od mleka sa voćem i medom…

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Treba obratiti pažnju i na eventualno smanjenje unosa hrane, pogotovo kod devojčica koje su u tom uzrastu sklone gojaznosti. Višak kilograma u tom periodu života kasnje može dovesti do raznih poremećaja u ishrani, među kojima je najopasnija anoreksija.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Devojčice bi trebalo da unose više namirnica bogatih gvožđem, zbog gubitka krvi menstruacijom, koja dok se ne ustali, može da bude veoma obilna. Zato u njihovu ishranu treba uključiti teleću ili juneću džigericu, jaja, borovnice, kupine, spanać, tofu sir, suvo grožđe i suve šljive. kao i crvenu papriku i limun koji su puni vitamina C, te će kao takvi poboljšati apsorpciju gvožđa.

 

 

Za oba pola važan je i unos kalcijuma, jer se 40 % koštane mase razvija tokom puberteta.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Izvor: Top zdravlje

Tagovi: