Glazirana šunka na azijski način by 24Kitchen

by | februar 11, 2013

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjetine
  • 2 lovorova lista
  • 1 cvet anisa
  • 10 zrna bibera
  • 3 karanflilća
  • 1 kašičica narandanog đumbira

Za glazuru:

  • 2 čena belog Iuka
  • prstohvat soli
  • 1/2 kore pomorandže
  • 1 crvena ljuta paprika
  • 220 ml tečnog meda
  • 100 ml soja sosa
  • 0,5l soka od pomorandže
  • 240 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica kineskog začina

Način pripreme:

1. Potopite parče mesa u šerpu sa vodom i ostavite da odstoji celu noć. Ujutro zamenite vodu i stavite meso da sa kuva dva sata. U šerpu spustite 2 lovorova lista, anis, zrna bibera, karanfilić. lzrendajte đumbir sa sve korom.
2. Za glazuru oljuštite i nožem na dasci izgnječite beli luk. Posolite i sitno zgnječite. Isecite sitno i ljutu papriku, narendajte koru pomorandže. Stavite ih u šerpu, dodajte med, kineski začin, soja sos, sok od pola pomorandže i smeđi šećer. Mešajte na slaboj vatri sve dok se šećer ne rastopi.
3. Izvadite meso iz šerpe i prosušite ga dobro kuhinjskim ubrusom. Odstranite gornji sloj kože sa mesa. Napravite dijagonalne proreze na mesu, prvo u jednom pravcu, a posle i u drugom. Napravićete male rombove. U svaki romb zabodite po jodan karanfilić.
4. Zagrejte rernu na 220 stapeni. Stavite meso u pleh i preko kašikom zalijte meso.
5. Šunku secite na tanke kriške i služite garnirano po želji.

Članak se nastavlja posle reklama

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: