Letnji recepti od RUŽINIH cvetova

by| jul 29, 2010

Većina nas u ruži vidi nešto lepo za gledanje i mirisanje. Evo predloga bečkog stručnjaka dr. Hademara Bankhofera, kako tokom leta ruže možete i da konzumirate.

Svaki ružin cvet sadrži 14 različitih eteričnih ulja koji su zaduženi za miris. Osim toga cvetovi su bogati biljnim hormonskim materijama. Na pariskom univerzitetu je dokazano da čak mirisanje ruže pozitivno utiče na količinu hormona kod žene.

Ruže koje se konzumiraju u ishrani ne smeju biti hemijski obrađene ili tretirane đubrivom. Mora da potiču iz organski obrađenog zemljišta. Najbolje ih je ubrati u podne po sunčanom danu, jer tada imaju najviše delotvornih materija. Naravno, mogu se koristiti i sušeni ružini cvetovi iz apoteke ili prodavnice zdrave hrane, objašnjava Bankhofer.

 

ruze

Članak se nastavlja posle reklama

 

Recept za dezert: 100 grama ružinih listova kuvati deset minuta u pola litra vode, ostaviti da odstoji deset minuta i procediti. Ovu ružinu vodicu pomešati sa pola litra slatke pavlake, dodati malo meda i kratko prokuvati. Još dodati šest umućenih žumanaca i dobro promešati krem a potom napuniti dezertne činije i ostaviti da se ohladi. Servirati garnirano ružinim cvetovima.

Recept za čaj: dve pune kašičice ružinih cvetova preliti vrelom vodom i ostaviti dva minuta da odstoji, procediti, zasladiti sa malo meda i piti mlako kao čaj. Ružin čaj smiruje i poboljšava raspoloženje.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, oprani, sitno seckani cvetovi ruža mogu se posuti i na voćnu salatu ili puding.

 

Članak se nastavlja posle reklama

ruze

Tagovi: