7 pravila zdrave ishrane koja garantuju vitku figuru

by | februar 22, 2013

Za neke ljude sama priprema obroka i odabir namirnica predstavlja pravo uživanje, dok se drugi uzdaju u „moć“ mikrotalasne pećnice i na hrana gledaju kao na nužno zlo. Vaš stav prema načinu ishrani diktira i to da li je ona saveznik ili neprijatelj vašeg zdravlja.

Raznovrsnost je osnova zdravlja

Uz malo pažnje, organizaciju menija i proučavanje recepata, biće vam lakše da jedete raznovrsnu hranu. Ljudi često greše kada svu pažnju usmeravaju na meso, a povrće služe samo kao prilog, te ga zato i manje jedu. Stručnjaci ističu da većina obroka u sedmici treba da se zasniva na povrću, koje je skuvano na pari. Predlaže se konzumiranje rižota, fritata i variva kao dobrih alternativa obrocima s puno kalorija.

Osvestite svoje navike

Članak se nastavlja posle reklama

Poznavanje sopstvenih prehrambenih navika ključno je u predviđanju zamki i iskušenja u svakodnevnoj ishrani. Ako ste veliki ljubitelj čipsa, odredite jedan dan u nedelji u kojem ćete umesto večere uživati u svojoj omiljenoj grickalici, dok će vam ona u ostalim danima u nedelji biti zabranjena, savetuju nutricionisti. Takođe, nemojte spremati nezdrave namirnice kod kuće, a prilikom kupovine uviek birajte manja pakovanja.

Žitarice su glavni oslonac

Osnova zdrave ishrane trebalo bi da budu vlakna, žitarice i semenke, kao i povrće i voće koje nije bogato skrobom. Meso bi, prema uputstvima lekara, trebalo konzumirati oko tri puta nedeljno, a takva ishrana ne samo da će rezultirati i vitkijom figurom, već će smanjiti i rizik od oboljevanja od raznih bolesti, poput karcinoma debelog creva, želuca, bolesti srca i dijabetesa.

Članak se nastavlja posle reklama

Odvojte masnoće

Zdrava ishrana ne podrazumeva ishranu bez masnoća, već jelovnik u kom se različite masnoće ne spajaju u jednom obroku. Kombinovanje masnih namirnica se ne preporučuje jer ih organizam teže vari i lakše se talože u telu. Tako, na primer, treba izbegavati prženu hranu uz masne soseve i slično. Kako masnoće sadrže više kalorija nego ugljeni hidrati, proteini i vlakna, njihov ukupan unos treba ograničiti na oko 70 grama masnoća na dan.

Članak se nastavlja posle reklama

Idealne porcije

Čak i kod najzdravijih namirnica poput ribe, voća, žitarica i povrća treba paziti na veličinu porcije. Pretrpavanje hranom bilo kada u toku dana neće sprečiti glad kasnije, već će uticati na širenje želuca i povećavanje apetita. Najzdravije je jesti do one mere u kojoj biste mogli još, ali ste ipak siti. Bilo da je reč o pet ili tri obroka dnevno, držite se pravila da porcija mesa, krompira, testa ili riže treba biti onolika koliko može da vam stane u šaku.

Kalorije nemojte piti, već ih pojedite

Napici ne stvaraju osećaj sitosti na način kao što to čini hrana, već sadrže prazne kalorije koje dokazano debljaju. Jedan od vodećih uzroka gojaznosti u razvijenim zemljama je preterano konzumiranje zaslađenih i gaziranih napitaka, za koje nutricionisti kažu da ih treba u potpunosti izbegavati. Voda, uz povremeni čaj ili kafu, dovoljni su za hidratizaciju organizma, naročito ako se želite da smršate.

Ograničite unos gotove hrane

Članak se nastavlja posle reklama

Oko tri četvrtine soli, šećera i transmasti u ljudskoj ishrani dolazi upravo iz gotove i industrijski prerađene hrane, pokazuju studije. Najzdraviji oblici svih namirnica su oni u prirodnom obliku. Iako zahtevaju više vreme za pripremu, znatno manje goje i ugrožavaju zdravlje, tvrde nutricionisti. Izuzetak je povrće i meso koje sami pripremite za zamrzavanje, te znate da ne sadrži konzervanse i aditive.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: