Minerali koji su neophodni za dobro zdravlje
Juče smo vam pisali o vitaminima koji su neophodni svakoj ženi, a danas vam predstavljamo mineralne dodatke ishrani koji će vam pomoći da unapredite i poboljšate svoje zdravlje.
Kalcijum – smanjuje rizik od osteoporoze, hipertenzije i, potencijalno, kancera debelog creva. Učestvuje u procesu koagulacije krvi, kontrakcije mišića i nervne transmisije. Takođe, može da ublaži simptome PMS-a i ubrza proces mršavljenja. Postoji mogućnost da ćete ga uzimati kao dodatak ishrani.
Potražite: Većina formi kalcijuma dobro se apsorbuje. Ipak, izbegavajte „prirodan“ kalcijum iz školjki, koštanog brašna ili dolomita, jer ove forme mogu da sadrže olovo.
Prirodni izvori: Posni mlečni proizvodi, sok i mleko od soje (samo obogaćeno vitaminima i mineralima), sardine, tofu, zeleno lisnato povrće i suvi pasulj i grašak.
Hrom – reguliše nivo šećera u krvi i može da ga snizi kod osoba koje pokazuju rezistentnost na insulin.
Potražite: Hrom-nikotinat, kvasac obogaćen hromom ili hrom-pikolinat koje organizam bolje apsorbuje nego hrom-hlorid.
Prirodni izvori: Integralne žitarice, pšenične klice, sok od pomorandže, piletina i školjke.
Bakar – učestvuje u nervnoj transmisiji, u formiranju crvenih krvnih zrnaca, održava jačinu kostiju, kao i normalnu funkciju mozga, srca i imuniteta. Reguliše nivo šećera u krvi i štiti od oštećenja ploda.
Potražite: Bakar-glukonat ili bakar-sulfat.
Prirodni izvori: Plodovi mora, sve vrste mesa bez aditiva, integralne žitarice, semenke, jezgrasto voće, soja i zeleno lisnato povrće.
Gvožđe – sprečava opštu slabost organizma, povećava fizičku izdržljivost, jača imunitet, održava budnost, koncentraciju i memoriju.
Potražite: Organizam najbolje apsorbuje gvožđe u dve forme – ferus fumarat i ferus sulfat.
Prirodni izvori: Posno crveno meso, riba, piletina i ćuretina, kuvani suvi pasulj i grašak, suve kajsije, zeleno lisnato povrće, suvo grožđe, integralne žitarice i cerealije obogaćene vitaminima i mineralima.
Magnezijum – učestvuje u kontrakciji mišića, nervnoj transmisiji, regulaciji krvnog pritiska, funkciji imuniteta i formiranja kostiju. Može da smanji rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Omogućava regulaciju hipertenzije, glavobolje i preeklampsije tokom trudnoće. Postoji mogućnost da ćete ga uzimati kao individualan dodatak ishrani.
Prirodni izvori: Obrano mleko, kikiriki, avokado, banane, pšenične klice, integralne žitarice, kuvani suvi pasulj i grašak, zeleno lisnato povrće i školjke.
Omega-3 masnoće – snižavaju rizik od srčanih oboljenja, gubitka memorije, gubitka koštane mase i osteoporoze. Ublažava simptome reumatoidnog artritisa. Može da poboljša raspoloženje. Treba da se uzima odvojeno, a ne u sastvu multivitaminskog preparata.*
Potražite: Omega-3 kao miksturu EPA i DHA (eikosapentenoična kiselina i dokosaheksenoična kiselina). Najbolji preparati su oni na bazi ribljeg ulja.
Prirodni izvori: Riba, orah i laneno seme.
Selen – spada u kategoriju antioksidanata. Može da redukuje rizik od srčanih oboljenja, reumatoidnog artritisa i pojedinih tipova kancera.
Potražite: Selenometionin i kvasac obogaćen selenom.
Prirodni izvori: Integralne žitarice, jezgrasto voće, plodovi mora i posno meso.
Cink – ubrzava proces isceljenja, jača imunitet, sprečava pojavu komplikacija u trudnoći, pomaže u očuvanju kostiju i normalnog čula ukusa i mirisa.
Potražite: Cink-glukonat, cink-pikolinat, cink-oksid ili cink-sulfat.
Prirodni izvori: Školjke, posno crveno meso, ćuretina, jezgrasto voće, kuvani suvi pasulj i grašak, pšenične klice i integralne žitarice.
Autor: Life Content