Musaka sa makaronama

by | mart 1, 2013

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 400 g kratkih makarona
  • 400 g pelata paradajza
  • 200 g kačkavalja
  • 2 praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 30 g putera
  • 2 pune kašike brašna
  • 3 dl pavlake za kuvanje
  • 2,5 dl mleka, ulje
  • mešavina začina

Priprema:

1. Crni luk iseći na kockice i propržiti na malo ulja. Potom dodati mleveno meso te i njega propržiti da promeni boju. Dodati izmiksani pelat paradajza, začine po ukusu i dinstati na umerenoj temperaturi. Tokom dinstanja po potrebi dolivati malo vode dok meso ne omekša.
2. Praziluk iseći na kolutove i kratko blanširati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti sa strane.
3. Odvojeno u manjoj posudi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno uz neprestano mešanje dolivati mešavinu mleka i pavlake za kuvanje dok se ne dobije željena gustina. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
4. Makarone obariti u slanoj vodi pa ih ocediti od suvišne tečnosti.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu makarona. Preliti ih polovinom bešamel sosa, a zatim rasporediti fil od mesa, naneti 1/2 praziluka i posuti polovinom rendanog kačkavalja. Potom naneti sloj preostalih makarona, rasporediti po njima praziluk, preliti bešamelom i posuti kačkavaljem.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok odozgo ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: