Stvorite mali vrt začinskog bilja u svojoj kuhinji
Uzgajanje biljaka u svom domu je odličan način da tokom cele godine uživate u svežim mirisima i aromama. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje. Ovo je šest najzahvalnijih biljaka za uzgajanje u unutrašnjim prostorima.
1. Bosiljak
Čak i ako nikada ne kuvate s bosiljkom, uživaćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Bosiljak možete sami uzgojiti iz semena, ili u prodavnici možete da nabavite gotov bosiljak u saksiji, što je mnogo jednostavnije. Držite ga u posudi s puno drenažnih rupica na dnu i sa dovoljno prostora za rast i širenje. Što se zalivanja tiče, u hladnijim danima, zalijte ga jednom do dva puta nedeljno je dovoljno, a kada je toplo onda ga i češće zalivajte. Začinsko bilje je bolje zalivati ujutro, tako će imati ceo dan da se suvišna voda dodatno ocedi i osuši. Večernje zalevanje moglo bi dovesti do razvoja gljivica na bosiljku. Uvek zalivajte samo zemlju, ne listove. Što se svetlosti tiče, bosiljak voli direktnu izloženost sunčevoj svetlosti, po mogućnosti više od 6 sati dnevno (najmanje 4 sata).
2. Vlašac
Ako mislite da uzgajanje bilja baš i nije za vas jer vam ništa ne uspeva – onda je vlašac prava biljka za vas! Vlašac raste brzo i uzgaja se lako. Preskočite uzgajanje iz semena, već kupite gotovu biljku iz prodavnice ili rasadnika. Biljku stavite u malu saksiju i napunite zemljom do otprilike pola do jednog centimetra ispod vrha posude. Namočite zemlju vodom, ali nemojte preterivati. Vlašac stavite blizu prozora, ali ne i na direktnu sunčevu svetlost. Kad vam vlašac naraste na nekih dvadesetak centimetara isecite stabljike i iskoristite za kuvanje ili ih zamrznite za kasnije.
3. Menta
Najsunčanije mesto u kuhinji rezervišite za mentu. Kupite je kao već uzgojenu biljku, pa je presadite u veću posudu jer ona voli dosta prostora a i jako se širi. Ona voli i dosta vode, zalivajte je jednom dnevno ili jednom u dva dana. Važno je da je zemlja uvek dovoljno vlažna, ali ne i preterano natopljena. Ako primijetite da je počela da vene, verovatno ili ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalivajte.
4. Estragon
Ova ukusna biljka koristi se sveža ili osušena i odlično odgovara mnogim jelima. U narodnom lekarstvu koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i nadutosti. Estragon voli sunčani i topli položaj u zavetrini i ne podnosi promaju i hladnoću. Ne podnosi ni previsoke temperature, pa ga u letnim mjesecima obavezno držite u kući i ne na direktnoj svetlosti. Što se zalivanje tiče, ova biljka voli vodu, ali ne toleriše prenatopljenu zemlju. Pobrinite se da se sav višak vode dobro ocedi. Biljku ponovo zalijte kada osetite da je zemlja počela da se suši.
5. Ruzmarin
Kao i bosiljak, ruzmarin ima divan i jak miris. Odlično ide uz mesna jela, mesne umake i jela od paradajza. Nemojte ga uzgajati iz semenki već kupite gotovu mladicu. Ruzmarin posadite u saksiju sa dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalivajte, međutim nemojte preterivati. Ruzmarin voli vlažnu do suvu zemlju mnogo više nego natopljenu. A voli i mnogo direktne sunčeve svetlosti – redovno ga rotirajte da sve strane i grančice dobe dovoljno svetlosti.
6. Peršun
Peršun izgleda dekorativno, a posebnu aromu daje i jelima. I što je najbolje veoma je jednostavan za održavanje. Peršun voli puno direktne sunčeve svetlosti, a teglicu svakih dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršun voli umereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju. Što se saksije tiče, odaberite onu sa drenažnim rupicama i tanjirićem – kako bi sva suvišna voda otekla.
Izvor: zena.hr