Cvetna pogača

by | mart 11, 2013

Sastojci:

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 1 dl mleka
  • 1,5 dl jogurta
  • 1/2 kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 125 g margarina
  • 1 jaje
  • malo soli
  • susam
  • 1 kašika ulja

Za fil:

  • 150 g praške šunke
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kašike kečapa
  • 70 g švapskog sira
  • origano

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Testo:

1. Sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, malo soli, omekšao margarin i jogurt te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

Sjediniti seckanu prašku šunku, rendani kačkavalj, švapski sir, kečap i origano pa dobro izmešati.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Nadošlo testo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm. Zatim po njemu okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi pogačice.
2. Pogačice unakrsno zaseći na četiri mesta. Na sredinu staviti kašičicu pripremljenog fila, a zatim dve paralelne strane presaviti a njihove krajeve slepiti prema uputstvu sa slike. Na isti način presaviti i preostale dve strane testa tako da se dobije izgled cveta.
3. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim u nju poslagati punjene cvetove. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: