RECEPT: Smuđ u blitvi sa povrćem
POTREBNO JE:
- 500 g fileta smuđa
- 2 veze blitve
- 400 g pelata paradajza
- 3 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 150 g brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
- 5 dl supe od povrća iz kocke
- so, biber
- mešavina začina
Za marinadu:
- 1 veza peršuna
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 limun
- mešavina začina
PRIPREMA:
1. Filete smuđa iseći na krupnije komade, začiniti po ukusu, uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike pa propržiti na vrelom ulju.
2. Blitvu kratko blanširati u slanoj vodi, potom je izvaditi i osušiti kuhinjskom krpom. Pelat paradajza i crni luk iseći na kockice, a šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, dodati šargarepu pa i nju kratko propržiti.
4. Kada je šargarepa napola dinstana, dodati pelat paradajza i začine po ukusu pa dinstati dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
5. Na svaki list blitve staviti po parče prženog smuđa, naneti kašiku dinstanog povrća i zaviti u sarmu.
6. Vatrostalu posudu nauljiti, poslagati sarmice od blitve, preliti supom od povrća i staviti u zagrejanu rernu na
200 ºC da se zapeku. Zapečene sarme preliti marinadom.
Marinada:
1. Peršun i beli luk što sitnije iseckati, sjediniti sa sokom od limuna, maslinovim uljem i začiniti po ukusu.
REČ PLUS:
Riba bi na svakom jelovniku trebalo da se nađe bar dva puta nedeljno,
jer se u njoj nalazi najveća količina dragocenih omega-3 i omega-6
masnih kiselina!