Najčešće greške koje pravimo u svakodnevnoj ishrani

by | mart 19, 2013

Često se dešava da, iz najbolje namere, pravimo pogrešne izbore u svakodnevnoj ishrani, koji kasnije rezultiraju zdravstvenim poteškoćama. Američki stručnjaci objavili su najčešće greške koje pravimo u ishrani – otkrijte koje i promenite ih na vreme.

Uzimanje lekova s pogrešnim napitkom

Možda mislite da nije važno s kojim napitkom ćete popiti tabletu protiv bolova, ali da li ste znali da, na primer, uzimanje tablete sa sokom od grejpa može uzrokovati problematične nuspojave, te oslabiti dejstvo medikamenta? Najbolje je da lekove pijete sa negaziranom mineralnom vodom.

Salata je uvek dobar izbor

Članak se nastavlja posle reklama

Kada jedu u restoranu, žene neretko biraju salatu, jer im se to čini kao najzdraviji izbor, ali i obrok s najmanje kalorija. No, to je velika greška jer vrlo često salate u restoranima sadrže kalorične i nezdrave dodatke poput soli, šećera i raznih masti. Osim toga, upitan je i kvalitet povrća koje se nalazi u salati, s obzirom na to da restorani kupuju na veliko, te povrće, ako dugo stoji, gubi svoje nutritivne vrednosti. Ako već naručujete salatu u restoranu, zatražite je bez ikakvih dodataka.

Preskakanje doručka

Prema nedavnom britanskom istraživanju, svaka osma žena preskače doručak. Ako i vi spadate u ovu grupu, podsetićemo vas da preskakanje doručka vodi do debljanja, ali i naglog prejedanja, što usporava metabolizam. Uz to, osobe koji ne doručkuju sklonije su konzumiranju nezdrave hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Prednost nemasnim i ‘light’ namirnicama

Ako mogu da biraju, mnoge žene radije će se odlučiti za namirnice s manjim postotkom masnoće i šećera. No, ni to nije uvek najpametniji izbor. Zašto? Naime, mnogi ‘light’ proizvodi sadržave veštačke zaslađivače koji poboljšavaju ukus hrane, ali su to i dalje – šećeri. Osim toga, oni čessto podstiču osećaj gladi, te neretko dolazi do prejedanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavanje mlečnih proizvoda

Ako ste potpuno zdravi – ne treba da izbegavate mlečne proizvode. Ženama je, naime, potreban kalcijum jer su one rizičnija grupa za oboljevanje od osteoporoze. Ako se zbog zdravstvenog stanja prinuđeni da izbegavate mlečne proizvode, kalcijum svakako nadoknadite na neki drugi način. Važno je da mislite na zdravlje svojih kostiju.

Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr

Tagovi: