Mali trikovi: Kako cveće da ostane sveže što duže?
Da bi se cveće što duže zadržalo u vazi, pre svega lagano skratite stabljiku, ali je odrežite ukoso. Najbolje bi bilo da to učinite čistim nožem ili baštenskim makazama. Obične makaze izbegavajte jer one gnječe stabljiku, zbog čega se cveće brže suši, dok kosi rez omogućava bolji dotok vode.
Kako bi buketi zadržali svežinu, profesionalni cvećari u vodu ponekad dodaju posebne mešavine koje sprečavaju razvoj bakterija i dodatno opskrbljuju cveće hranljivim stvarima. Na primer, u litar vode sipajte dve kašike sirćeta i dve kašike šećera – sirće će sprečiti širenje bakterija, a šećer nahraniti biljke.
U vaze se ponekad stavljaju i drugi dodaci, poput smrvljenog aspirina, nekoliko kapi izbeljivača ili vodke, tableta multivitamina, prstohvat soli ili soda bikarbona – sve to produžava rok trajanja cveća.
Ipak, ne treba preterivati. Mnogo je važnije redovno menjati vodu (svaki drugi dan) jer ustajala i prljava voda može da začepi pore na stabljikama.
Iako lišće daje privlačnost cveću, ono može oduzeti energiju cvetovima. Naime, umesto da voda „putuje“ direktno do cveta, ona se zadržava u listovima. No, listove nikada ne stružite jer tako možete oštetiti stabljiku. Uklonite ih prstima ili odsecite skalpelom, što bliže peteljci.
Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr