Dijetu tri jabuke na dan je osmislila američka nutricionistkinja Temi Flin. Primetila je da njeni klijenti, koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke pre obroka). Rezultati su bili više nego dobri: samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka klijenti su gubili, u proseku, kilogram nedeljno!
Dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok, a usput će mu smanjiti, ili ukloniti žudnju za slatkim.
U ostatku ovog plana u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnice sa niskim glikemičkim indeksom.
Preporučuje se četiri-pet manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok, ili užina trebalo bi da sadrži i neki protein, jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine.
Osobe koje su na ovoj dijeti podstiču se da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorija, a da ne osećaju glad.

PREPORUČENA HRANA
Jabuke, nemasni sir, nemasni jogurt, jaja, pileća prsa, ćuretina, riba, posna govedina, ovas, tamni pirinač, brokoli, zelena salata…
PRIMER JELOVNIKA
Doručak: Jabuka, omlet sa nemasnim sirom; šolja kuvanog ovsa
Prepodnevna užina: Komad nemasnog sira, šolja nemasnog jogurta
Ručak: Jabuka, pileća prsa sa roštilja dve šolje – pareni brokoli, šolja tamnog pirinča
Popodnevna užina: Kapućino šejk
Večera: Jabuka, losos sa roštilja, zelena salata

PREPORUKE ZA VEŽBANjE
Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa tegovima i kardio treninga tri-četiri puta nedeljno, minimum 30 minuta.
Jedenje jedne jabuke pre početka obroka stvara osećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja. Jabuke sadrže dijetna vlakna, dragocena u sniženju nivoa holesterola. Sadrže i flavonoide, koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka.
Obroci su dobro balansirani sa nemasnim proteinima, složenim ugljenim hidratima, voćem i povrćem. Veći unos proteina iz mršavog mesa smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vreme držanja dijete. Ova dijeta podstiče unos svežeg voća i povrća i fizičku aktivnost. Laka je za praćenje – nema brojanja kalorija ili merenja.
Negativne strane se ogledaju samo u tome da može da vam dosadi obaveza da pre svakog obroka pojedete jednu jabuku, ukidaju se slatkiši i ne mogu da je drže vegetarijanci.
Dijeta tri jabuke svojom kombinacijom jedena jedne jabuke pre svakog obroka i dijetnim planom verovatno će dovesti do skidanja kilograma kod većine onih koji se pridržavaju programa. Tu su i potencijalne zdravstvene koristi koje nikako ne treba zanemarivati.
Izvor: Novosti



