ŠLJIVE – lek protiv zatvora
Šljive su bogate kalijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora.
Obiluju vitaminima i pektinom koji podstiče probavu, sakuplja otrovne materije iz organizma i izbacuje ih putem stolice. Pomažu u borbi protiv visokog holesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume.
Konzumiranje svežih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga podmlađuje i regeneriše organizam te sprečava pojavu bora. Takođe, šljiva je efikasna „pilula“ za mršavljenje, jer povezuje masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko creva. Suve šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitohemikalija od svežih, a posebno su bogate antioksidantima.
Zbog svog sastava, korisne su u borbi protiv tumora, a redovnom konzumacijom smanjuju mogućnost za nastavak srčanog udara. Suve šljive su najjednostavniji i najefikasniji lek protiv opstipacije.