Egipatska torta
Za kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 300 g mlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
Za fil I:
- 15 žumanaca
- 2 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 7 dl mleka
- 250 g putera
Za fil II:
- 150 g šećera
- 200 g mlevenih lešnika
- 6 dl slatke pavlake
- 3 kašike ulja
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 100 g mlevenih lešnika, jednu kašiku brašna i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući svo vreme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati puter i umutiti mikserom.
Fil II:
1. Napraviti grilijaš: u suvu šerpu sipati šećer i zagrevati ga dok se ne karamelizuje. Potom smesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samleti.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa grilijašem, lešnicima i polako promešati varjačom kako mi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 fila I, a potom naneti 1/3 fila II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-fil I-fil II) ponoviti još dva puta.
2. Filovanu tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana