Dobra vest za čokoholičare: Čokolada koja ne goji
Zamislite da svakodnevno možete da uživate u čokoladnim poslasticama – bez griže savesti i brige o suvišnim kilogramima! Dobra vest stiže za sve čokoholičare. Naime, naučnici su na putu da stvore čokoladu koja ne goji.
Svetski stručnjaci su uspeli da prepolove postotak masti u čokoladi, tako što su maslac od kakaoa, a mlečnu masnoću zamenili voćnim sokom.
Iako će zbog toga čokolada imati blago voćni ukus, ovaj se proces se može primeniti na sve vrste čokolade, piše The Independent.
Ispitivanja su još u toku i, iako je „blag voćni ukus“ postao prejak,naučnici veruju da ga mogu ublažiti vodom i vitaminom C.
„Saznali smo kako čokoladu da učinimo zdravijom, a da ona ipak ostane ‘čokoladna’. Nadamo se da će prehrambena industrija iskoristiti ove rezultate istraživanja i koristiti voćne sokove umesto masnoća„, rekao je glavni istraživač dr Štefan Bon.
Tekst: Life Content