Izaberite adekvatnu igračku za svoje dete

by | april 10, 2013

Većina roditelja greši kupujući deci komplikovane i skupe igračke. Umesto toga, odaberite one koje su jednostavne, zabavne i primerene njihovom uzrastu.

Primera radi, ako kupite detetu metalni voz predviđen da ide po šinama, brzo će mu dosaditi jer jedino može da ga gleda kako juri ili da ga vuče po podu.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, ako se opredelite za jednostavniju varijantu vozića, onog čiji su vagoni izrađeni od drvenih kockica, mališan će moći sam da ga sastavlja i rastavlja i tako unedogled. Korist je dvostruka: dete će se lepo zabavljati i pri tom razvijati sposobnost kombinatorike.

Naravno, to ne znači da dete ne treba ponekad počastiti i skupljom igračkom. Bitno je da prilagodite igračke detetovom uzrastu i ne forsirate ubrzan razvoj.

Igračke prema uzrastu deteta:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 0-6 meseci

Dok ne shvati čemu „služe“ ruke i kako se njima „rukuje“, beba uživa da posmatra jarko obojene predmete koji vise iznad njenog krevetića i koje strujanje vazduha lagano pomera.

  • 6-12 meseci

U ovom uzrastu, beba voli predmete drečavih boja koje može da trese ili da ih grize. Pošto većina beba počne da puzi oko devetog meseca, pametan izbor igračke je staza za puzanje ili muzička prostirka.

Članak se nastavlja posle reklama
  • 12-18 meseci

Posle prvog rođendana, bebe se ludo zabavljaju stavljanjem predmeta u predmet. Zbog toga im treba kupovati šuplje kocke koje se slažu jedna u drugu, od najmanje do najveće. Takođe, omiljene su im igračke koje dete može da gura ili vuče.

  • 18-24 meseca

Kada se dete približi drugoj godini života, počinje da oponaša odrasle iz svog okruženja. Najpre kopira roditelje, bake i deke, a zatim i osobe koje se pojavljuju na televiziji. Zbog toga im treba kupovati igračke koje su minijaturna kopija predmeta koje odrasli svakodnevno koriste (telefon, pegla, usisivač, alat i sl.).

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: