RECEPT: Kolač sa višnjama
POTREBNO JE:
- 500 g višanja bez koštica
- 7 dl vode
- 17 kašika šećera
- 12 kašika griza
- 8 dl mleka
- 3 pudinga od vanile
- 150 g putera
- 1 pakovanje „pti ber“ keksa
- 5 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti višnje, vodu, 10 kašika šećera i griz pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se fil ne zgusne.
2. Dno tepsije prekriti „pti ber“ kek, preliti vrućim filom od višanja i poravnati.
3. Posebno umutiti prašak za puding od vanile sa ostatkom šećera i 2 dl mleka, a ostatak mleka staviti da se kuva dok ne proključa. U ključalo mleko sipati pripremljenu masu za puding pa kuvati dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
4. Pripremljen puding ostaviti da se ohladi, dodati puter i umutiti mikserom.
5. Preko ohlađenog fila od višanja naneti fil od pudinga i poravnati.
6. Kolač premazati šlagom od slatke pavlake i iseći na kocke.
REČ PLUS:
Višnje štite organizam od upala, pokazalo je najnovije američko istraživanje.