RECEPT: Krem čorba od tikvica
POTREBNO JE:
- 500 g tikvica
- 1 veća šargarepa
- 2 krompira srednje veličine
- 1 glavica luka
- 1 dl pavlake
- 1,5 dl juneće supe
- 5 kašika ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Tikvice, luk i krompir očistiti i iseći na kockice, šargarepu takođe očistiti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, zatim dodati šargarepu i krompir pa i njih kratko propržiti.
3. Potom sipati supu i kuvati na umerenoj temperaturi.
4. Kada je krompir napola kuvan, dodati tikvice i kuvati dok ne omekšaju.
5. Kuvano povrće procediti, izmiksati i vratiti u supu u kojoj se kuvalo.
6. Dodati pavlaku i začine po ukusu pa polako promešati.
REČ PLUS:
Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorišćavanje lekovitih svojstava, preporučuje se konzumirati tikvice s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, redukuju visoke količine holesterola i štite kardio-vaskularni sistem.