Piroške
Sastojci:
- 700 g brašna
- 1/2 svežeg kvasca
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 1 dl mleka
- 1 dl vode
- 150 g fete
- 1/2 kašičice sirćeta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 dl kiselog mleka
- 1 kašičica šećera
- so
Fil:
- 200 g fete
- 150 g praške šunke
Za prženje:
- 4 dl ulja
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
1. Sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i svež kvasac te promešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Posebno sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, feta sir, vodu, ulje, kiselo mleko, sirće, prašak za pecivo, jaja i soli po ukusu pa izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti sve dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo staviti u najlon kesu i ostaviti u frižideru 60 min.
4. Potom testo istanjiti na debljinu od 0,5 cm i iseći na manje pravougaonike.
5. Feta sir iseći na štapiće i uviti ih u list praške šunke.
6. Na svaki pravougaonik staviti rolnicu od sira i šunke pa urolovati i krajeve slepiti. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana