Đus torta
Za kore:
- 18 belanaca
- 390 g šećera
- 450 g mlevenih oraha
- 3 kašiku brašna
Za fil:
- 18 žumanaca
- 18 kašika šećera
- 2 dl đusa
- 4 kašike gustina
- 250 g margarina
- 400 g šlaga
- 4 dl kisele vode
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 130 g šećera muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 150 g mlevenih oraha, 1 kašiku brašna i promešati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanca i šećer i kuvati na pari mešajući sve dok se šećer ne otopi.
2. Zatim sipati mešavinu đusa i gustina i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila a zatim naneti trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom te završiti trećom korom i premazati je šlagom.
Izvor: Dobra hrana