U susret Food Talku: Kubanski doručak za razbuđivanje

by | maj 19, 2013

Za doručak se kaže da je najvažniji obrok u toku dana. Palačinke, žitarice, branč, jaja, zdrav doručak, mrsan doručak… hm… koji odabrati?

Cuban-coffee-and-bread

Mi odbrojavamo dane do velike konferencije o hrani „Food Talk 2013„, koja će se održati 14. juna na Salašu 137. U skladu sa tim, odabrali smo za vas slasne specijalitete, te ćemo vam svakodnevno otkrivati kako izgleda jedan tradicionalan doručak – u čak 50 zemalja sveta!

Tipični kubanski doručak se sastoji od slatke kafe sa mlekom i prstohvatom soli. Jedinstveni kubanski tost premazuje se puterom i po dužini seče na štapiće, kako bi mogao da se umače u kafu. Neki se odlučuju da ovaj doručak upotpune i kroketima. Onima koji nemaju vremena za doručak dovoljno je da ujutru popiju šolju jake kubanske kafe.

U ruralnim predelima Kube za doručak se uz kafu najčešće jede pečena prasetina, pasulj i beli pirinač, a za dezert tu je uglavnom „kuahada“, mlečni proizvod napravljen od ovčijeg ili kravljeg mleka, zaslađen medom, karamelom, šećerom ili voćem.

Članak se nastavlja posle reklama

Kubanska kuhinja nastala je pod španskim, afroakaripskim, portugalskim, francuskim, arapskim, pa čak i kineskim uticajima. Tradicionalna jela su uglavnom sa sela, pa se Kubanci prilikom kuvanja ne brinu mnogo oko preciznih mera, tajminga ili redosleda dodavanja sastojaka.

Više o regionalnoj koferenciji „Food Talk 2013“ pročitajte OVDE.

Autor: Life Content
Izvor: Hostel bookers

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: