Čokoladna napolitanka
Za kore:
- 8 belanaca
- so
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil-šećer
- 1 kašičica cimeta
- 2 dl jogurta
- 2 dl ulja
- 3 dl čokoladnog mleka
Za fil I:
- 8 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 vanil-šećera
- 1 dl mleka
- 100 g mleka u prahu
- 200 g putera
- 200 g čokolade u prahu
- 100 g mlevenih lešnika
- 2 ml slatke pavlake
Za fil II:
- 4 dl slatke pavlake
- 1 šlag fiks
- 1 dl kisele pavlake
Priprema:
Kore:
1. Belanca sa malo soli umutiti u čvrst šlag. Zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Umešati ulje, jogurt i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaoa i cimeta pa promešati.
3. Smesu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 160 ºC dok testo ne porumeni.
4. Pečenu koru natopiti čokoladnim mlekom a zatim je uzdužno preseći napola.
Fil I:
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i kuvati na pari dok šećer ne otopi.
2. Dodati mleko i mleko u prahu i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se ne zgusne. Potom dodati čokoladu u prahu i promešati.
3. U ohlađeni fil dodati puter, mlevene lešnike, šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Fil II:
1. Umutiti slatku pavlaku, šlag fiks i kiselu pavlaku u šlag.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila I a potom naneti polovinu fila II i preklopiti drugom korom. Postupak ponoviti još jednom. Tortu dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana