Savaren sa jagodama

by | maj 21, 2013

Savaren s jagodama

Sastojci:

  • 250 g mekog brašna
  • 1 dl mleka
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 100 g putera
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 3 jaja

Za sirup:

  • 2,5 dl vode
  • 150 g šećera
  • 2 kašike ruma

Za dekoraciju:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 g jagoda
  • 50 g čokolade

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, 1/2 kašike šećera, kašičicu brašna i svež kvasac. Dobro izmutiti da ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati brašno, dodati nadošao kvasac, preostali šećer, otopljeni puter, malo soli i rendanu koru limuna pa dobro izmutiti mikserom. Na kraju dodati jaja i još malo mutiti dok se ne dobije kompaktna smesa.
3. Pripremljenu smesu pokriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti brašnom. Potom u njega do pola sipati pripremljenu smesu i ostaviti da odstoji 15 min. kako bi testo nadošlo.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se ravnomerno ne ispeče.
6. Dok se kolač peče pripremiti sirup: ušpinovati šećer i vodu pa dodati malo ruma.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi te ga preliti toplim sirupom.
8. Kada se kuglof dobro natopi, izvrnuti ga iz kalupa.
9. Čokoladu otopiti sa malo slatke pavlake pa u nju umakati jagode za dekoraciju.
10. Šlagom od slatke pavlake dekorisati kuglof, a u sredinu ubaciti jagode.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: