Šarena torta
Za kore:
- 12 belanaca
- 400 g šećera
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 125 g mlevenih oraha
Za fil:
- 12 žumanaca
- 100 g šećera
- 50 g gustina
- 3 dl mleka
- 200 g čokolade
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
Ostali sastojci:
- 6 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu kašiku sirćeta i mutiti dok se ne dobije gust šam.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći koru 60 min. Pečenu koru vertikalno preseći napola da se dobiju dve kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 belanaca sa 150 g šećera u čvrst šam. Dodati kakao, prašak za pecivo i mlevene orahe pa polako promešati. Od pripremljene smese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podeliti je na dva dela.
Fil:
1. Umutiti 6 žumanaca sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuvati u 3 dl mleka da se dobije gusti fil. U još topao fil dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanaca sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati oba fila i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smesa.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sledećim redosledom (bela kora, fil, šlag, crna kora, fil, šlag, bela kora, fil, šlag, crna kora, šlag).
Izvor: Dobra hrana