Šarena torta

by | maj 24, 2013

Sarena torta

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 400 g šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 3 dl mleka
  • 200 g čokolade
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu

Ostali sastojci:

  • 6 dl slatke pavlake

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kore:

1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati 250 g šećera. Pred kraj dodati jednu kašiku sirćeta i mutiti dok se ne dobije gust šam.
2. U plehu obloženom papirom za pečenje na 150 ºC peći koru 60 min. Pečenu koru vertikalno preseći napola da se dobiju dve kore.
3. Posebno umutiti preostalih 6 belanaca sa 150 g šećera u čvrst šam. Dodati kakao, prašak za pecivo i mlevene orahe pa polako promešati. Od pripremljene smese na isti način kao prethodnu ispeći još jednu koru i podeliti je na dva dela.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Umutiti 6 žumanaca sa 50 g šećera i 50 g gustina pa skuvati u 3 dl mleka da se dobije gusti fil. U još topao fil dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti na pari preostalih 6 žumanaca sa 50 g šećera. Dodati 100 g čokolade i mešati dok se ne otopi.
3. U odvojenoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu, a zatim postepeno dodavati oba fila i mutiti dok se ne dobije fina kremasta smesa.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Tortu filovati sledećim redosledom (bela kora, fil, šlag, crna kora, fil, šlag, bela kora, fil, šlag, crna kora, šlag).

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: