U susret Food Talku: Australija – mešavina svetskih kuhinja

by | maj 24, 2013

Velika raznolikost i bogatstvo namirnica i hrane u Australiji odraz su geografskih razlika. Zbog prirodne izolacije, odnosno udaljenosti od drugih kontinenata, geografski položaj Australije često je karakterisan kao nepovoljan. Međutim, upravo zbog toga su se u Australiji razvile posebne biljne i životinjske vrste.

australijska kuhinja

Recepti su se prenosili sa kolena na koleno, tako da se i danas pripremaju jela poput jagnjećeg pečenja i mesne pite sa bubrezima. Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, biber, spanać, pustinjsko grožđe i makadamija oraščići.

Roštiljanje zauzima važno mesto u društvenom životu. Priprema se u vrtu, na terasi, krovu ili na plaži. Hrana poput palente, tajlandskih ribljih kolačića i kineskih nudli, postala je deo svakodnevne kuhinje tipične australijske porodice. Nanoviji trend je “bush food”, odnosno hrana domorodaca.

Jedan od tipičnih jelovnika sastoji se od paštete od guščje jetre i bibera, odreska od kengura sa roštilja, crvenog vina, pečenih krompirića i sveže salate sa prelivom od maslinovog ulja i crvenog vina, dok se za desert preporučuje Lemon Myrtle, kolač sa šlagom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ključni sastojak tipičnog australijskog doručka je namaz „Vegemite“. U rančevima australijanskih turista neretko možemo naići na teglicu ove slanog, lepljivog braon namaza. Ipak, nepisano je pravilo da se „Ozijima“ nikako ne smemo upuštati u raspravu da li je bolji Vergemite ili Marmite namaz.

vegemite

U Australiji je popularna i “fusion cuisine”, to jest mešavina raznih svetskih kuhinja, tako da se azijski začini, kao što su čili, korijander i kari, mešaju sa klasičnim evropskim jelima. Pripremaju se najrazličitija jela, čak i egzotični recepti, poput pirinča sa kineskim pečurkama pečenim u bananinom lišću, ili slatkog krompira na šećernoj trski.

Članak se nastavlja posle reklama

Karakteristična jela za Australiju su:

Damper – tradicionalni australijski hleb koji se pravi bez kvasca, a peče se na logorskoj vatri ili pećnici.

Članak se nastavlja posle reklama

Balmain Bugs – pljosnati račići belog mesa i blagog ukusa, sličnog jastogu, obično se pripremaju na roštilju.

Billy Tea – čaj koji se pravi u metalnoj konzervi (billy), na otvorenoj vatri.

Meat Pies – male pite od mesa, obično se poslužuju prelivene sosom od paradajza.

Lamingtons – kockice od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno, poslužuju se sa šlagom i čajem.

Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, navidiku.rs

Tagovi: