Brokoli sa mesom
Sastojci:
- 1 brokoli srednje veličine
- 700 g mešanog mlevenog mesa
- 2 kriške hleba
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 dl pavlake
- 2 kašike seckanog peršuna
- 200 g kačkavalja
- prstohvat belog luka u prahu
- 1 kašičica mlevene paprike
- 60 g putera
- 2 kašike brašna
- 5 dl mleka
- 3 paradajza
- 2 kašike ulja
- mešavina začina
- so, biber
Priprema:
1. Hleb natopiti vodom, a potom ga ocediti i izmrviti.
2. Crni luk što sitnije iseckati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, jaje, izmrvljeni hleb, mlevenu papriku, crni i beli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
4. Brokoliju skatiti koren, ali ga ostaviti u komadu pa kratko blanširati u slanoj vodi da omekša.
5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu. U gotov sos umešati žumance, pavlaku i peršun.
6. U okruglu nauljenu vatrostalnu činiju preručiti smesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina posude ostane prazna.
7. U sredinu staviti oceđeni brokoli te sve preliti bešamel sosom. Odozgo posuti kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
8. Paradajz iseći na krugove. Pred kraj pečenja činiju izvaditi iz rerne, preko mesa rasporediti paradajz i vratiti u rernu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana