Fantastična torta

by | maj 26, 2013

Fantasticna torta

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika sirćeta
  • 50 g suvog grožđa

Za fil I:

  • 5 dl mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 3 žumanceta
  • 150 g margarina
  • 200 g mlevenih napolitanki

Za fil II:

  • 7 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 200 g čokolade
  • 100 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 5 kašika mlevenog keksa

Za glazuru od čokolade:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera i 1/2 kašike sirćeta u čvrst sneg.
2. Potom dodati 5 kašika mlevenih oraha i promešati.
3. U okruglom kalupu na 160 ºC ispeći koru. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru, ali u nju dodati suvo grožđe.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil I:

1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mlevene napolitanke i polako promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil II:

1. Sjediniti žumanca sa šećerom i kuvati na pari dok se šećer ne otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se i ona ne otopi.
2. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom. Dodati mleveni keks i orahe i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom I i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil II i poravnati.
2. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: