Francuski krompir
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g suvog vrata
- 4 jajeta
- 200 g kačkavalja
- 70 g margarina
- 2 pune kašike brašna
- 5 dl mleka
- 40 g parmezana
- 100 g domaće kobasice
- mešavina začina
- 2 kašike ulja
Priprema:
1. Krompir zajedno sa ljuskom obariti, a potom oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Jaja takođe obariti, oljuštiti i iseći na kolutove.
3. Suvi vrat iseći na kockice, domaću kobasicu na kolutove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
4. Posebno u šerpi otopiti margarin pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko uz neprestano mešanje dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju preručiti rendani krompir, posuti ga suvim vratom i polovinom kačkavalja.
6. Zatim preliti bešamel sosom, odozgo utisnuti kolutove jaja i kobasica te posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok sir ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana
Članak se nastavlja posle reklama