7 Delimano super saveta za uspešno kuvanje
Kako smanjiti masti i masne namirnice, sačuvati hranljive sastojke i poboljšati unos vitamina… Pročitajte 7 jednostavnih saveta za poboljšanje ukusa i kvaliteta vaše ishrane. I naravno, ne zaboravitena Delimano!
1. Sačuvajte hranjive sastojke i žive boje kuvanog povrća. Kuvajte ga brzo na pari ili kratko ispržite uz mešanje.
2. Smanjite masti i masne namirnice. Više koristite začine, sirće, paradajz, luk i proizvode bez ili sa malo masti kada je reč o umacima ili prelivima za salatu. Zahvaljujući tome bićete zdraviji, a ovo je pogotovo važno ako imate visok krvni pritisak ili holesterol.
3. Koristite svoje vreme i svoj zamrzivač mudro. Kada kuvate neko jelo jednom, kako biste imali više – pripremite dovoljnu količinu za nekoliko drugih jela. Na taj način imaćete pripremljen zdrav obrok i za sledeći put kada jednostavno budete preumorni da se gnjavite sa kuvanjem.
4. Frape može zadovoljiti sve vaše potrebe za vitaminima. Ubacite banane (možete ih držati u zamrzivaču nekoliko nedelja) u vašem blenderu zajedno sa smrznutim bobicama, dodajte kivi ili bilo koji drugi plod, neki od narandže ili neki drugi 100% čist voćni sok, neki jogurt bez ili sa manje masnoće. Možete staviti 4-5 vrsta voća u jednu čašu ukusnog šejka. Pokušajte i neka i vaši ukućani probaju frape. Jednostavan je za pripremu, svež, osvežavajući i zdrav. Za pripremu frapea preporučujemo vam Cocktail Maker.
5. Kupovni mešani začini mogu imati visok sadržaj soli i povećati rizik od visokog krvnog pritiska. Zamenite so začinskim biljem ili začinima bez soli. Koristite sok od limuna, koru limuna ili ljute čili papričice za poseban ukus.
6. Gotovo, obrađeno i konzervirano povrće često ima vrlo visok sadržaj natrijuma. Potražite povrće bez natrijuma ili pokušajte sa nekom smrznutom sortom. Uporedite sadržaj natrijuma na deklaraciji tj. nutritivnoj tablici sličnih proizvoda (na primer, različite marke sosa od paradajza) i odaberite proizvode sa manje natrijuma. Ako ste kupili konzerve povrće isperite pod hladnom vodom kako bi smanjili nivo natrijuma.
7. Odaberite integralno brašno umesto visoko rafiniranih proizvoda. Za pečenje, koristite proizvode bez masti ili sa niskim procentom masti, jogurt ili kiselo mleko sa malo ili bez masti. Još jedan način da smanjite količinu masti i kalorija u vašim receptima je korišćenje nemasnog mleka ili 1% mleko umesto punomasnog.