Čokoladna lešnik torta
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 100 g mlevenih lešnika
- 50 g margarina
- 1/2 praška za pecivo
- 1,5 dl mleka
Za fil:
- 5 dl mleka
- 5 žumanaca
- 1 puding od vanile
- 6 kašika šećera
- 10 g želatina u prahu
- 5 dl slatke pavlake
- 1 šlag fiks
- 50 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenih lešnika
- 50 g bele čokolade
Za dekoraciju:
- 2 šlaga
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, mlevene lešnike, prašak za pecivo i otopljeni margarin te polako promešati.
3. U okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru.
4. Ohlađenu koru preliti mlakim mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga da nabubri, pa ga sjediniti sa pudingom.
4. Puding podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu mlečnu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi deo rendanu belu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom. Polovinu šlaga dodati u jedan fil, a polovinu u drugi fil.
Finalni postupak:
1. Koru premazati tamnim filom, a preko njega naneti svetli fil.
2. Tortu premazati umućenim šlagom.
Izvor: Dobra hrana