Božanstvena torta

by | jun 7, 2013

Bozanstvena torta

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 24 kašike šećera u prahu
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna

Za fil:

  • 1,2 l mleka
  • 15 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 9 ravnih kašika brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 300 g čokolade
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od belanaca dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promešati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti 2 dl mleka sa žumancima i brašnom pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i umutiti mikserom.
4. Mlevene orahe preliti preostalim vrelim mlekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smese od žumanaca i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila od žumanaca dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je belim filom, naneti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
2. Na umerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: