U susret Food Talku: Hrana koja je nastala greškom
Sir, pivo, sendvič, čips… Malo ko zna da su najpopularnije namirnice i jela, ustvari, nastali sasvim slučajno, odnosno greškom kuvara. Malo se zna da je ta hrana i još mnoga druga i brojna druga nastala greškom ili je rezultat pogrešnih kuvarskih podviga.
Istina je da je improvizacija značajna za rad u kuhinji. Često, koristeći dodatke jelima, poboljšavamo ukus hrane, već postojećim receptima. Čak i mnogi profesionalni kuvari priznaju da su neka od svojih jela izmislili slučajno, a ne po zasluzi svog talenta. Pogledajte koje sve poznate namirnice su nastale greškom:
Pivo
Pivo su izmislili Mesopotamci, kada su zrna žita, koja su čuvali da samelju brašno, „navukla“ previše vlage, te je došlo do fermentacije. Tada je neko probao fermentisanu smesu i konstatovao da je prijatnog ukusa.
Sir
Prvi sirevi su se proizvodili na području srednje Azije. Veruje se da su nomadi jednom prilikom stavili mleko na mešinu od želuca, a enzimi koji su ostali u, ne baš dobro opranom, želucu pretvorili mleko u sir.
Čips
Davne 1853. godine jedan gost u restoranu „Moon Lake Lodge“ u Njujorku vratio je porciju pomfrita jer su mu komadići bili predebeli. Onda je kuvar Džordž Krum napravio tanke kolutiće, ali gost je i dalje bio nezadovoljan. Tada se kuvar naljutio i krompir isekao na sasvim tanke kolutiće, te ih pržio dok nisu očvrsnuli. Ti osušeni, tvrdi listići krompira zadovoljili su gosta, te namamili još gostiju u restoran.
Sendvič
Grof Sandwich, britanski aristokrata iz 18. veka, bio je strastveni igrač karata. Toliko se zanosio kartama da nije imao vremena za hranu. I onda je izmislio kombinaciju hleba i mesa koju je mogao da drži u jednoj ruci, dok je karte držao u drugoj ruci. I taj običaj brzo se proširio mednju plemstvom, a jelo je ime dobilo po grofu.
Sladoled na štapiću
Jedanaestogdišnji dečak Frank Eperson, još 1905. godine, napolju je napravio čašu gaziranog pića i u njoj štapić za mešanje. Preko noći tečnost se smrzla, a dečak ju je naravno probao. Ova poslastica kasnije se svidela i njegovim prijateljima. Posle izvesnog vremena, Frank je počeo da zarađuje na tome, a 1924. je svoju zamisao i patentirao.
Saharin
I veštački proizvodi mogu nastati greškom. Godine 1879. hemičar Konstantin Falberg slučajno je po svojim rukama prosuo neku tečnost, a pošto je žurio na večeru, nije oprao ruke. Za vreme večere uzeo je rukama komad hleba i iznenađeno konstatovao da je slatkog ukusa. Zatim je liznuo prste i shvatio da je otkrio veoma slatku tečnost.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: www.majachats.rs