Janija sa piletinom, paradajzom i mirođijom by 24Kitchen
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 8 pilećih bataka sa karabatakom
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 glavica morača
- 1/2 kašičice semenja mirođije
- 1/2 kašičica šafrana
- 2 kašičica aleve paprike
- 400 g konzerviranog paradajza
- 500 ml piiećeg buljona
- 1 pečena ljuta paprika
- 2 kašičice meda
- so i biber
- 1 šaka iseckanog peršuna
- 1/2 pomorandžine kore
Za salatu:
- pola jabuke Greni Smit
- potočarka
- 1 glavica cikorije
- 1 kašičica senfa
- 2 kašike vinskog sirćeta
- so i biber
- ulje
- maslinovo ulje
Način pripreme:
1. Posolite i pobiberite batake sa obe strane. Zagrejte šerpicu sa malo maslinovog ulja. Propržite batake s obe strane, prvo na strani kože, prižte dok ne dobijete zlatkasto-braon boju.
2. Iseckajte sitno luk i beli luk. Očistite glavicu morača od spoljašnjeg tvrdog sloja I isecite ga na tanke polumesece.
3. Izvadite piletinu iz šerpe i prospite višak masnoće u činiju. U toj masnoći propržite luk, beli luk, morač pa promešajte. Dodajte paradajz, ljutu pečenu papriku i začine. Nožem isecite komad kore
pomorandže i ubacite je u janiju. Sipajte bujon i ostavite smesu da proključa.
4. Vratite pile u šerpu, treba da bude pokriveno vodom. Smanjite vatru, poklopite šerpu i ostavite janiju da se krčka 25 min. Na kraju dodajte med i sitno iseckan peršun. Promešajte.
5. Za hrskavu salatu uz janiju, iseckajte jabuku na jako tanke kriške. Stavite ih u činiju, dodajte potočarku i listiće cikorije. Za dresing pomešajte senf i sirće, posolite i pobiberite. Dobro promešajte i prelijte salatu dresingom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen