Badem torta

by | jun 19, 2013

Badem torta

Za kore:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 260 g mlevenih badema

Za fil I:

  • 8 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 60 g čokolade
  • 70 g seckanih badema
  • 125 g putera

Za fil II:

  • 2 žumanceta
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 2,5 dl čokoladnog mleka
  • 125 g putera

Za glazuru:

Članak se nastavlja posle reklama

100 g čokolade
50 g putera

Priprema:

Kore:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Umutiti 4 belanceta u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera dok se ne dobije čvrsti šam.
2. Potom dodati 130 g mlevenih badema i polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru uzdužno preseći napola kako bi se dobile 2 kore. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru pa je takođe preseći napola. Ukupno treba da se dobiju četiri kore.

Fil I:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Sjediniti žumanca i šećer pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi.
2. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati seckane bademe i promešati.

Fil II:

1. U manjoj posudi umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, gustin i 0,5 dl čokoladnog mleka.
2. Posebno ugrejati preostalo čokoladno mleko pa sipati u njega umućenu smesu i ostaviti da se zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Sjediniti fil I i fil II pa dobro izmešati.
2. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
3. Posebno pripremiti glazuru od čokolade (čokoladu i puter otopiti na pari) te preliti preko torte.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: