Veselo pile sa estragonom by 24Kitchen

by | jun 25, 2013

Veselo pile

Za povrće:

  • 6 crvenih krompira
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica kineskog kupusa
  • 1 limeta
  • 1 kašika maslaca
  • 12 šitaki pečuraka
  • so i biber

Za meso:

  • 2 kom. pilećih fileta
  • 4 kriške slanine
  • sveže samleveni korijander

Za sos:

  • 1/2 veze estragona
  • 4 žumanca
  • 50 ml belog suvog vina
  • 35 ml Perno likera
  • 50 ml maslinovog ulja

Način prireme:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Dobro operite krompir. Isecite ga na dugačke kriške debljine 3 mm. Skuvajte ih „al dente“ u slanoj kipućoj vodi. Dobro prosušite kriške na krpi. Nakon toga ih stavite u činiju i prelijte maslinovim uljem. Promešajte. Ispecite kriške krompira u zagrejanom gril-tiganju i pecite ih sa obe strane. Čuvajte tople krompire u rerni, sve dok ih ne peslužite.
2. U tiganju sa malo maslinovog ulja peređajte šampinjone sa kapicama na gore, pa ih pecite do 2 min. Čuvajte i njih u rerni, da bi što duže ostali topli.
3. Odstranite spoljašnje listove glavice kineskeg kupusa. Iseckajte glavicu na komade po 5 cm. Blanširajte kupus u kipućoj posoljenoj vodi, oko 1 min. Iscedite ga i ostavite malo pod mlazom hladne vode. Nakon toga ga rukama maksimalno iscedite. Rastopite maslac u šerpici i krčkajte kupus. Posle ga pobiberite i začinite limunovim sokom po ukusu.
4. Uzmite pileći file. Pospite komade maslinovim uljem i razmažite po mesu. Začinite sveže samlevenim korijandeom i fino samlevenom korom limete/limuna ili pomorandže. Stavite po dve kriške pančete preko svakog filea i jako pritisnite. Zagrejte rernu na 120 stepeni i stavite filete preko rešetke prekrivene papirom za pečenje. Pecite 15-20 min. Isecite komade fileta pod uglom, oštrim nožem na dugačke kriške. Da vam se ne bi desilo da isečete i pančetu, pravite
pokrete kao da sečete testerom, napred-nazad.
5. Otkinite listove estragona i blanširajte ih 30 sekundi. Iscedite ih i isperite hladnom vodom. Dobro iscedite rukama pa sitno iseckajte.
6. Za Sabajon sos stavite na blagu vatru dubok tiganj sa debelim dnom. Druga varijanta je da napravite sos na pari, tako što ćete staviti posudu preko šerpe sa kipućom vodom, ali ćete smanjiti vatru. Sipajte žumanca, belo vino i Perno (možete koristiti i drugi alkohol sa aromom ananasa) i energično mešajte mutilicom. Sos treba da bude vazdušast i penast. Mešajte sve dok mešavina ne dobije svetliju boju i gustinu. Sklonite tiganj sa vatre i lagano dodajte maslinevo ulje, nastavite energično da mutite. Možete da proverite da li je sos gotov tako što ćete na ivicu kašike uzeti malo sosa – ako sos ostane na kašiki, onda je gotov. Dodajte iseckani estragon i premešajte.
7. Pre nego što peređate činije, lagano ih zagrejte. Napravite liniju od kineskeg kupusa u sredini činije. Preko nje peređajte pečeni krompir, pa kriške pilećeg filea. Preko mesa stavite pečurke i prelijte Sabajon sosom.

Savet za vino: Izaberite mlado crveno vino sa aromom veća. Poslužite ga blago rashlađeno na oke 18 — 19 stepeni. Idealno je francusko vino iz regije Veneto ili božole.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: