Fina krem torta
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 5 kašika mlevenih lešnika
- 50 g margarina
- 1/2 praška za pecivo
- 1,5 dl mleka
Za fil:
- 5 žumanaca
- 5 dl mleka
- 1 puding od vanile
- 150 g šećera
- 10 g želatina u prahu
- 5 dl slatke pavlake
- 1 krem fiks
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
- 50 g bele čokolade
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim dodati 2 kašike šećera i mutiti dok se ne šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i otopljenim margarinom pa sjediniti sa šamom od belanaca i promešati. Potom dodati brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike i promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađeni biskvit preliti mlakim mlekom da omekša.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti žumanca i puding od vanile. Preostalo mleko sjediniti sa šećerom i ostaviti da proključa.
2. Smesu od žumanaca sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri pa ga sjediniti sa mlakim filom i promešati.
4. Dobijeni fil podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu mlečnu čokoladu i lešnike, a u drugi deo rendanu belu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom u čvrst šlag. U fil od mlečne čokolade dodati trećinu šlaga, u fil od bele čokolade takođe dodati istu količinu šlaga, a preostali šlag ostaviti za dekoraciju.
Finalni postupak:
Koru premazati tamnim filom, preko njega naneti fil od bele čokolade i odozgo premazati šlagom. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana