Špikovana junetina u sosu od belog vina
Sastojci:
- 1 kg junetine od buta u komadu
- 6 čenova belog luka
- 3 kisela krastavca
- 3 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 2 dl belog vina
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1/4 celera
- 1 kašika senfa
- 500 g njoka
- 5 kašika ulja
- 1,5 l juneće supe
- mešavina začina, biber
Priprema:
1. Beli luk, kisele krastavce, šargarepu i celer iseći na štapiće, a crni luk na krupnije komade.
2. Tankim, špicastim nožem izdubiti junetinu na više mesta pa je špikovati štapićima šargarepe, kiselih krastavaca, celera i belog luka. Zatim meso uvezati kuhinjskim koncem da zadrži željeni oblik i premazati ga senfom.
3. Pripremljeno meso propržiti sa svih strana na vrelom ulju. Dodati crni luk i povrće preostalo od špikovanja, naliti junećom supom i belim vinom pa začiniti po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a tečnost napola ne uvri.
4. Dinstano meso izvaditi iz safta i ostaviti da se ohladi te ga iseći na parčad debljine 1 cm.
5. Povrće zajedno sa saftom u kome se dinstalo izmiksati i vratiti u šerpu. Potom dodati parčad mesa i sve kratko prodinstati.
6. Njoke obariti u slanoj vodi i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.
Izvor: Dobra hrana