Pazite na higijenu dok vežbate

by | jun 30, 2013

Ako nemate naviku brisanja opreme u teretani prije početka vježbanja, vrijeme je da je stvorite.

fitness

Kako bi saznala šta se događa u teretanama i fitnes centrima, jedna zdravstvena kompanija ispitala je 2.000 ljudi, otkrivši sledeće grehe iz teretane: 74 odsto ispitanika primetilo je da njihove „komšije“ u teretani nisu poštovali higijenska pravila, na primer, nisu brisali opremu nakon završetka vežbanja; 49 odsto koristilo je tuđe bočice s vodom, peškire i toaletni pribor; 18 odsto ispitanika u teretanu je išlo kada nisu bili zdravi, odnosno s prehladom i virozom, kašljem i kijanjem; a 16 odsto njih reklo je da između dva treninga nisu prali odeću u kojoj vežbaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako su ove navike odbojne, nema konkretnih dokaza da predstavljaju rizik za zdravlje, tvrde stručnjaci. Ipak, pridržavanje pravila higijene u teretani i fitnes centrima može donekle ograničiti vašu izloženost bakterijama, a i vas same učiniti sigurnijim partnerom prilikom treninga.

Kupite bolju bocu

Plastične boce za vodu zadržavaju bakterije, pa se raspitajte i odaberite sigurnije boce, napravljene od kvalitetnijih materijala. Takođe, bočicu u kojoj držite vodu i iz koje pijete temeljno očistite nakon korištenja. Držite oko na boci dok vežbate, kako netko drugi ne bi zabunom ili zbog blizine, utalio žeđ koristeći vašu vodu.

Čiste ruke

Članak se nastavlja posle reklama

Nezavisno od toga da li ste se odlučili za često brisanje opreme ili radije perete svoje ruke, ili čak kombinujete oboje, čiste ruke mogu da sprečite štetu koju uzrokuju bakterije iz teretane. Svoj prostor vežbanja održavajte urednim i čistim i bićete zaštićeni. Nakon korištenja svake sprave ili tegova, koristite tečnost za dezinfekciju ruku ili vlažne maramice.

Očistite svoju opremu

Članak se nastavlja posle reklama

Prljave, znojave i vlažne torbe koje nosite u teretanu pogodne su za razvoj gljivica. Izbegnite kontaminaciju svoje torbe tako što ćete znojavu odeću staviti u plastičnu kesu, zatim u torbu i iz te kese direktno u mašinu za pranje veša. Nemojte zaboraviti na patike – kao i odeću, i njih možete staviti u plastičnu kesu pre ubacivanja u sportsku torbu. Kada dođete kući, očistite ih sredstvom za dezinfekciju, neka se osuše na vazduhu i spremne su za sledeće korištenje.

Izvor: tportal.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: