Punjeno pile
Sastojci:
- 1 pile (1,8 kg)
- 1 pomorandža
- 1 kašika meda
- 1 manji praziluk
- 250 g pileće džigerice
- 200 g šampinjona
- 60 g pirinča
- 0,5 dl ulja
- 2 dl supe od povrća
- 600 g prokelja
- 50 g margarina
- mešavina začina, so
Priprema:
1. Praziluk i pileću džigericu iseći na kockice, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i šampinjone, a potom dodati pileću džigericu te i nju kratko propržiti.
3. Zatim dodati pirinač i malo propržiti, pa nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok pirinač na omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pile natrljati začinima po ukusu te napuniti pripremljenim nadevom i otvor pričvrstiti čačkalicama.
5. Tepsiju nauljiti i u nju položiti punjeno pile. Preliti ga supom od povrća i pokriti folijom pa peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 60 min. Potom skloniti foliju.
6. Sjediniti sok od pomorandže sa medom i pripremljenom smesom prelivati pile tokom pečenja.
7. Prokelj obariti u slanoj vodi, ocediti ga od suvišne tečnosti i kratko propržiti na margarinu.
Izvor: Dobra hrana