Piletina u finom umaku
Sastojci:
- 4 bataka sa karabatakom
- prstohvat ruzmarina
- 400 g pelata paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 125 ml crnog vina
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 ravna kašika senfa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 300 g šampinjona
- 4 kašike ulja
- mešavina začina
- biber
Priprema:
1. Batake odvojiti od karabataka, a zatim ih natrljati ruzmarinom i začinima te propržiti na vrelom ulju.
2. Crni luk iseći na kockice, šampinjone na listove a beli luk ispasirati.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati pečurke pa i njih kratko propržiti. Potom dodati isitnjeni pelat paradajza, paradajz pire, crno vino, senf, vinsko sirće i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja doliti malo vode da se dobije ređi sos.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati prženu piletinu. Preliti je pripremljenim umakom od pečuraka i staviti u zagrejanu rernu na 200 ºC da se peče 45 min.
Izvor: Dobra hrana
Članak se nastavlja posle reklama