Musaka od blitve
Sastojci:
- 1,5 kg belog krompira
- 500 g blitve
- 600 g mlevene junetine
- 1 glavica crnog luka
- prstohvat belog luka u prahu
- 1/2 kašičice mlevene paprike
- 1 kašika paradajz pirea
- 3,5 dl neutralne pavlake
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 4 kašike ulja
- mešavina začina, so
Priprema:
1. Krompir obariti zajedno sa ljuskom pa ga ocediti od suvišne tečnosti. Ohlađeni krompir oguliti i iseći na kolutove.
2. Blitvu očistiti i kratko blanširati u slanoj vodi, a potom je ocediti i iseckati.
3. Crni luk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Zatim dodati mlevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Dinstati na umerenoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po porebi dok meso ne omekša.
4. Potom dodati paradajz pire, beli luk u prahu, mlevenu papriku, peršun i začine po ukusu. Sve zajedno dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati blitvu i promešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti te dno prekriti kolutovima krompira. Premazati polovinom fila od mesa i prekriti redom krompira. Zatim naneti preostali fil od mesa i završiti redom krompira.
6. Preliti neutralnom pavlakom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana