Bobičasto voće: Savršeno osveženje za letnje dane

by | jul 10, 2013

Bobičasto voće ima nisku kalorijsku vrednost, te je bogato antioksidansima koji neutrališu oštećenja ćelija. Osim toga, smanjuje simptome Alchajmerove bolesti te smanjuje rizik od oboljenja od raka.

bobicasto voce

Kada temperature rastu, najviše nam odgovara lagana, osvežavajuća hrana. S obzirom na to da je trenutno sezona bobičastog voća, ne propustite uživanje u ovim ukusnim nutritivnim plodovima.

Kupine

U poređenju s drugim voćem, kupine sadrže puno vlakana – jedna šoljica kupina ima sedam grama vlakana (preporučena dnevna količina je od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i gvožđe, kalcijum i vitamin A.

Članak se nastavlja posle reklama

Borovnice

Borovnice predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Poboljšavaju krvu sliku, a preporučuju se i u prevenciji raznih bolesti kao što su bolesti srca, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i slično.

Maline

Članak se nastavlja posle reklama

Maline nam daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju i jako antioksidativno dejstvo. Sadrže folnu kiselinu, kalcijum i magnezijum, a bogate su i celuloznim vlaknima (7g/100g). Ovo voće odlično je i protiv konstipacije. Dobra stvar je što u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrednost, najvećim delom sadrže vodu, ugljene hidrate i proteine.

Ribizle

Članak se nastavlja posle reklama

Ribizle su takođe bogate vitaminom C, gvožđem, ali i taninom te su idealne za osobe koje pate od anemije. Ovo voće dobar je antioksidans i bogat izvor vitamina K. Poboljšava funkcionalnost kardiovaskularnog sistema i dobro je za zdravlje kostiju.

Jagode

Bogate su vitaminima C i B6, a jedna šoljica jagoda sadrži svega 49 kalorija. Odlična su namirnica za mršvljenje jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Tekst: Life Content
Izvor: tportal.hr

Tagovi: