Fenjeri

by | jul 10, 2013

Fenjeri

Sastojci:

  • 550 g mekog brašna
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 2 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • 8 pilećih viršli
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašičicu šećera i brašna. Dobro izmešati da nema grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i neprestano mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, te okruglim zupčastim nožem iseći pravougaonike širine 4 i dužine 6 cm.
5. Potom pravougaonike od testa zaseći po sredini četiri puta.
6. Viršle iseći na manju parčad dužine 2 cm.
7. Na svaki komad testa staviti po jednu viršlu i urolovati, a krajeve slepiti tako da se dobije izgled fenjera.
8. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati viršle u testu i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na
200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: