5 saveta kako se zdravije hraniti na poslu

by | jul 11, 2013

Hrana, odnosno nedostatak hrane čine nas nervoznima. Ukoliko tome dodate stres i uslove u kojima radite, kao rezultat dobijate neredovan i, uglavnom nezdrav, način ishrane.

ishrana na poslu

Za mnoge pojedince, ono što pojedu na poslu, često je ono što pojedu tokom celog dana. Većina zaposlenih jede ono što im je na dohvat ruke – hranu iz kantine ili automata, visokokalorične i industrijske proizvode, koji uzrokuju razne zdravstvene probleme.

Šta možete da učinite kako biste poboljšali ishranu na poslu?

1. Donesite svoju hranu. Spremite sami zdrav obrok koji ćete poneti na posao. Ne samo što ćete značajno uštedeti, nego ćete stvoriti osećaj da brinete o sebi, što utiče na samopouzdanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanja su pokazala da oko 25 odsto ljudi donosi vlastiti ručak na posao, ali da oni obično i zaobilaze rođendanske torte i ostale slatkiše kada ih kolege njima nutkaju.

Neka vaš ručak uključuje povrće i ne previše šećera ili masti, a na kraju i voće.

U slučaju da posle poželite još nešto da grickate, opskrbite se jezgrastim plodovima koji su bogati vlaknima, te će vas držati sitima.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Šta pripremiti? Ako se odlučite da nosite hranu, morate se dobro organizovati. Neka jela možete skuvati i uveče, poput gulaša, pasulja, te variva od mahunarki. Ako vam je komplikovano da nosite hranu koja treba da se podgreva, „naoružajte“ se hladnim salatama. Na bezbroj načina možete kombinovati testenine, rižu i povrće.

3. Nemojte da pokleknete u prodavnici. Ako niste ništa stigli da skuvate, u pekari ili prodavnici nemojte pokleknuti pred burekom i krofnom već kupite jogurt i žitarice koji će vas zasititi. Možete probati i sa sitnim sirom, tunjevinom iz konzerve i salatom od povrća uz minimalan dodatak hleba. Ne zaboravite da kupite poneku voćku kako biste se, kad vam opadne koncentracija, osvežili.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Kontrolišite porcije. Bilo da je u pitanju jelo od mesa, jelo „na kašiku“ ili grickalice, važno je biti umeren. Grickalice bi trebalo ograničiti na 100-150 kalorija. Možete i sami sebe zavaravati na dobar način. Naime, ljudi koji čuvaju slatkiše u tamnim posudama pojedu manje jnego oni koji ih drže u staklenoj posudi.

5. Saznajte šta je zdravo. Krekeri mogu biti manje štetni od čipsa jer nemaju toliko ulja u sebi, iako su obe namirnice, prema nutritivnom sastavu, nezdrave. Čak i mafin može imati više kalorija od obične krofne.

Tekst: Life Content
Izvor: Career Advice

Tagovi: