Grilijaš torta
Za kore:
- 2 dl gaziranog soka od pomorandže
- 400 g šećera
- 400 g brašna
- 2 kašike džema od kajsija
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašike ulja
- 20 kašika mlevenih lešnika
Za grilijaš:
- 300 g šećera
- 100 g lešnika
- 20 g margarina
Za preliv:
- 200 g čokolade
- 20 g margarina
Za fil:
- 600 g ćeten alve sa kakaom
- 100 g šećera
- 6 kašika kakaoa
- 1 dl vode
- 400 g margarina
- 100 g čokolade
- 500 g posnog šlaga
- 3 dl kisele vode
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od kajsije, mlevene lešnike i gazirani sok od pomorandže. Sve sastojke dobro izmešati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati trećinu pripremljene smese. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Grilijaš:
1. U manjoj posudi sjediniti šećer i margarin te zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Pred kraj dodati seckane lešnike i promešati.
2. Pleh nauljiti i u njega presuti pripremljenu smesu. Ostaviti da se ohladi a potom izlomiti i samleti.
Preliv:
Sjediniti izlomljenu čokoladu i margarin pa kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ćeten alvu sa kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa a potom ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posudi grilijašom.
2. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
3. Sačekati da se filovane korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom fila, preko njega naneti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Filovanu tortu odozgo premazati šlagom i posuti čokoladom.
Izvor: Dobra hrana