Letnja beauty pravila koje svaka žena treba da zna

by | jul 20, 2013

Tokom letnjih meseci neophodno je da negu kože prilagodimo vrućinama, ali i da znamo kako da sprečimo neprijatne beauty katastrofe koje su tipične za leto, te kako da šminka i frizura ostanu postojane i na temperaturi +40. Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam u tome pomoći.

makeup

Nabavite ili napravite slani sprej kojim ćete ujutro poprskati kosu pri korenu i potom je osušiti prirodnim putem. U šolji tople vode rastopite kašičicu soli, pola kašičice ulja i kašičicu gela. Sipajte smesu u bočicu, zatvorite je i protresite da se sve otopi i spoji. To će kosi dati volumen, ali i upijati znoj i ulje koje se luči na temenu tokom dana. Neukrotivo suvu kosu celu možete poprskati sprejem pa je podignuti s vrata – skupite kosu u rep na temenu i učvrstite gumicom. Podelite rep i ispletite pletenicu, pa je uvijte na vrhu glave i učvrstite ukosnicama. Kosu možete ukrotiti i modernim turbanom. Preklopite maramu na tri centimetra širine i stavite preko glave, zatim krajeve spustite do ramena, okrenite ih i ukrstite oko čela pa vežite krajeve ispod potiljka i popravite malo trougao na vrhu glave.

Članak se nastavlja posle reklama

Držite kozmetiku i kreme u frižideru, što će smanjiti mogućnost upale kože. Pripazite pritom na ono što možda ne smete da držite na hladnom. Na primer, parfem u frižideru može da potraje i do pet godina, ali neke kreme gube svojstva.

Kremu za lice i losione posle sunčanja držite u frižideru, pa će suziti pore i ublažiti crvenilo kože. Ohladite lak za nokte, premaz će biti tanji i brže će se sušiti.

Gornji kapak uokvirite srebrnom, a donji crnom olovkom. Ili oba kapka uokvirite crnom pa pređite sivom senkom preko gornjega kapka. Ponekad je dovoljno samo malo sive u uglu oka.

Članak se nastavlja posle reklama

Oznojenu kožu lica najbolje je uveče oprati vodom i blagim pilingom s mikrogranulama. Tako ćete ukloniti ostatke znoja i prljavštine koji mogu začepiti pore.

Kad nanosite kremu za sunčanje, obratite pažnju na obraze gde okviri sunčanih naočara dodiruju kožu. Naočare reflektuju zrake sunca pa će na tom mestu koža brzo izgoreti i dobiti pege. Ne zaboravite jagodice i nos, kao i ivicu dekoltea i leđa oko majice.

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom vrućih letnih dana šminkanje postaje pravi izazov jer uvek postoji rizik da se šminka razlije po licu, ajlajner otopi, a ruž za usne postane lepljiv. Da biste to izbjegli, dovoljno je da unesete male promene u rutinu šminkanja. Prvi savet je da tokom dana nikako ne preskačete puder, koji se nanosi nakon hidratantne kreme, pre nego što počnete sa šminkanjem. Za leto su bolji oni sa silikonskom bazom jer se manje upijaju u pore, a što ga manje nanesete – to bolje. I kod ruževa i senki bolje je da se odlučite za one sa silikonskom bazom jer su trajniji i manje će se lepiti.

Koristite lagani korektor da prekrijete podočnjake i bubuljice, ali ne stavljajte ga previše. Za večernji izlazak bazni puder možete zameniti hidratantnom tonirajućom kremom i obaveznim zaštitnim faktorom. Leti umesto rumenila u prahu koristite rumenilo u kremi ili gelu jer se neće mešati sa znojem. Osetljiva mesta pređite puderom u prahu sa šljokicama.

Članak se nastavlja posle reklama

Šminkanje možete „zaokružiti“ bronzerom, ali primenite ga samo na delovima lica koja inače dotiče sunce – na čelu, jagodicama, bradi i nosu. Izaberite bronzer u više tonova, koji deluje prirodnije.

Ako vas vodootporna maskara baš i nije oduševila, dajte joj još jednu priliku. Ako ništa drugo, nanesite uobičajenu maskaru i samo vrhove trepavica fiksirajte vodootpornom.

Članak se nastavlja posle reklama

Prilagodite i šminku laganoj šarenoj letnjoj odeći. Jarke boje će ulepšati preplanulo lice i dati mladenački sjaj, ali istaknite sammo deo lica: ili oči, ili usne, ili obraze.

Rešite se masnih ruževa za usne teških boja. Preko leta je puno efektniji sjajni balzam ili prirodan look usana. Ako ne možete bez ruža, isprobajte sjajeve u boji.

Da bi senka bila postojanija, ne mažite kapke hidratantnom kremom i premažite ih što tanjim slojem šminke kako se ne bi uvlačila u bore. Senke u prahu su trajnije, ali leti nanesite sloj senke u kremi pa potom učvrstite prahom.

Članak se nastavlja posle reklama

Važno je i gdje se šminkate. Šminkajte se ispred prozora ili ispod klima-uređaja. Hladan vazduh ohladiće kožu, nećete se znojiti, a koristiće vam prirodno svetlo prozora. Umivanje ledenom vodom će ohladiti kožu, ali i stisnuti pore.

Za usne i oči birajte neutralnije boje iz krem-palete ili palete svetlijih zemljanih tonova.

Antiperspirant će biti najučinkovitiji ako ga nanesete pre odlaska na spavanje. Dok se telo odmara, aktivne soli se razgrađuju i stvaraju čepiće na znojnim žlezdama, stoga će antiperspirant delovati i nakon jutarnjeg tuširanja i tokom celog dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Neugodan miris ne potiče od znoja nego od bakterija koje žive na koži. Znoj koji nastaje kada nam je vruće ili radimo proizvode potkožne znojne žlezde, ali znoj u stresnim situacijama luče žlezde lojnice i znojnice. Taj znoj, koji ima 80 posto vode, deset posto proteina i deset posto masnoća i elektrolita, hrani bakterije na koži i nastaje neugodan miris. Da biste ga sprečili, tokom dana obrišite pazuhe antibakterijskim maramicama i ponovno nanesite antiperspirant.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: