Redovan doručak smanjuje rizik od infarkta

by | jul 27, 2013

Doručak nije samo saveznik vitkosti, već i čuvar zdravlja srca: već posle nedelju dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je išta pojesti ujutru nego ništa.

dorucaktekst

Ljudi s većim rizikom oboljenja od srčanih bolesti bi kao prevenciju trebalo svako jutro da doručkuju, zaključak je studije Univerziteta Harvard na preko 27.000 ljudi, piše BBC.

U njoj su naučnici tokom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi starih od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupni rizik od infarkta. Naučnici su u obzir uzeli i životni stil, telesnu težinu i navike pijenja alkohola, ali povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.

„Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovno doručkuju vitkiji, već imaju i zdravije srce“, istaknuo je voditelj studije, dr Lea Kejhil.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodaje kako je najbolji izbor za doručak hleb od celog zrna, zobena kaša, mleko s niskim udelom masti, te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu da jedu ujutru greše, jer već za nedelju dana telo može da se nauči da „traži“ hranu ujutru.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: