Špikovani pileći fileti
Sastojci:
- 800 g pilećeg belog mesa
- 150 g bekon slanine
- 2 šargarepe
- 500 g njoka
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- 400 g pelata paradajza
- 150 g maslina punjenih paprikom
- 100 g putera
- mešavina začina, bosiljak
Priprema:
1. Pileće belo meso uzdužno preseći napola. Oljuštenu šargarepu i slaninu iseći na štapiće, masline na kolutove, a crni i beli luk sitno iseckati. Njoke obariti u slanoj vodi.
2. Pripremljene štapiće slanine i šargarepe ukoso ubadati u pileće meso na svakih 1,5 cm. Špikovanu piletinu začiniti po ukusu, a potom je propržiti na vrelom puteru sa svih strana kako bi porumenela. Zatim je izvaditi i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od piletine dodati crni i beli luk, te kratko propržiti, a potom dodati pelat paradajza i dinstati dok se ne dobije kompaktna masa.
4. U umak od paradajza vratiti špikovanu piletinu, dodati masline i bosiljak, začiniti po ukusu i uz dolivanje vode po potrebi dinstati dok meso ne omekša.
5. Gotovu piletinu iseći na rolate i poslagati na tacnu za služenje, dodati njoke te sve preliti umakom od paradajza.
Izvor: Dobra hrana